lördag 29 juni 2013

Ömmande hälsenor -lite tips

Friidrotts-SM 2011
Första gången jag råkade ut för hälseneproblematik minns jag inte, men det har kommit och gått ett par gånger genom åren, beroende på hur hård träningen och underlaget varit. Första gången kom tanken på löparkarriärens slut, samma tanke som dök upp när benhinneproblemen fanns. Men att ge upp något man brinner för är ingen bra strategi. En mycket bra dag för mig var att åka till Stockholm och en fd. elitidrottsman. Han hade som mål att hjälpa idrottsfolk med hälseneproblem. På kliniken hade denne  stötvågsbehandling och laser som specialitet. Detta blev inte bara en bra behandling för min del utan även ett mycket givande samtal om skador, stretching och framförallt positivt tänkande vid skador!

Återigen blev ström/el en bra lösning på behandling, så förtroendet för detta är förstås högt.

En annan person som alltid peppar positivt vid en skada och alltid ser möjligheter är Patrik Melin, fd svensk mästare i tiokamp. Han har sina kliniker i Gävle och i Tierp och brukar aldrig prata om totalvila eller ge upp. "Utveckla olika muskulära delar och kom tillbaka som bättre idrottare" snarare!

1) En övning som har hjälpt till mycket är excentriska tåhävningar. Att göra dessa morgon och kväll är en mycket viktig del i rehab. Det viktiga när du gör tåhävningarna är att alltså att sakta gå ner med hälen mot backen. Gör dessa gärna i en trappa el. dyl.

 2) Köpte en racercykel för att få lite omväxling i träningen. De flesta har en cykel, så då är det ett lämpligt träningssätt.

3) Hälkil: använda hälkil kan vara ett bra komplement. Det är billigt,bra och avlastar hälsenan.

4) Balansplattan är kanon! Några minuter morgon och kväll.

Man ska vara lyhörd på sin kropp och lyssna på kroppens signaler som det så fint heter, men det är inte lätt alla gånger!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar